ORIGINAL QUESTION 11/19/2010:

Happy Friday everyone,

We have a Blockbusters in town that has filed for bankruptcy, but will continue to operate. One of their representative stated that the bankruptcy exempts them from paying their past due utilities.

Has anyone experienced a similar situation? I figure I have one of two choices (a) call it BS and make them pay their past due $400 water bill or we shut them off, or (b) close their account, and establish a new account requiring a $200 deposit. Past practice here is that you cannot establish a new account unless all past due are paid.

What do you think? It’s Friday and I’m too burned out to think this through.

____________________________________________ 
Chu Thai
Finance Director 
City of South Pasadena
(626) 403-7252 - office 
(626) 403-7251 - fax

www.ci.south-pasadena.ca.us
We had a similar situation with Hollywood Video when they filed for bankruptcy. Our legal counsel advised us to not make any attempt to collect past due debt related to the bankruptcy. We ended up closing the account related to bankruptcy and started a new account moving forward. Hope it helps you.

Suresh Prasad

Director of Finance

Marina Coast Water District

You cannot collect on anything that was due prior to the date of the bankruptcy filing.  For that, you typically will file a proof of claim and get pennies on the dollar (if that).  However, there is a provision in the bankruptcy code that requires Chapter 11 debtors-in-possession to provide you with adequate assurance of payment.  This is usually in the form of a negotiated deposit.  I have found that we can negotiate for a deposit that averages about 45-60 days of service (based on their historical use).  

 

I'm certain that Blockbuster has already obtained a court order that defines what their "adequate assurance" is for all their utility vendors.  It probably is a deal where they put a completely inadequate sum of money in an account for everyone to share.   The court order would tell you what you have to do if you do not agree.  

 

They MUST keep their post-petition account current, or you will be able to take action.  Just watch the provisions of that adequate assurance order to make sure you give proper notice of intent to shut them off so you don't find yourselves in trouble.

 

Feel free to call if you need clarification.

 

- Debby

----------------------------------------------------------------------
Debby Slack Cherney, CPA 

Director of Finance 
Irvine Ranch Water District
direct  949-453-5350

Check if they really filed for bankruptcy. Ask them what court. It is on line. 

But what they say is true. Payables at the time of filing are frozen. So you need to file a claim with the BK court. You should receive a notice as a creditor as to how and where to file. 

Our district filed under Chapter 9, a result of an aborted active sewer project so we got sued left and right. 

After we filed,  all our credit cards were cancelled and we practically had to pay in cash for everything

Regular vendors made us make a deposit equal to a month of service or purchase. So to ask for a deposit equal to one bill or even more is not unheard of as long as your code allows you. 

Amparo Haber

District Accountant

Los Osos CSD

(805) 528-9328

ahaber@losososcsd.org
Hi Chu - If my memory serves me correctly (been a while since I dealt with bankruptcies), any debts owed prior to the filing are deemed "pre-petition" and do not need to be addressed until the bankruptcy is adjudicated.  You will probably need to file a proof of claim to be able to collect.  However, "post-petition" obligations should be paid.  I would encourage you to consult with your attorney's office on this.  Best regards.  Pete 

 

 

Pete Gonda, MPA

Purchasing Officer

Sunnyvale Department of Finance

650 West Olive Avenue

Sunnyvale, CA 94088

408-730-7418 (O)

408-730-7710 (F)

Chu,

If the bankruptcy was approved by the court (court document indicating recorded file date), you have to write that amount off.  You only write-off the amounts prior to the bk.  You then require a deposit to re-establish credit (an amount of your choosing) before they can receive uninterrupted water service.

Martin Krieger

Finance Director

Desert Water Agency

(760) 323-4971

mkrieger@dwa.org
From: Christie Copus [mailto:ccopus@tehachapicityhall.com] 
Sent: Friday, November 19, 2010 12:36 PM
To: Chu Thai
Subject: RE: [Members] City water bills and bankruptcy

The have filed Chapter 11 and the courts have sent documents to all Cities.  Check with your legal department to see if they have.  We closed their old account and established a new one.  We may receive some payment on the old account after reorganization.

From: Susan Slayton [mailto:SSlayton@morro-bay.ca.us] 
Sent: Friday, November 19, 2010 12:23 PM
To: Chu Thai
Subject: Re: [Members] City water bills and bankruptcy

Hi, Chu,

 

I did a fast Internet search which says that utility bills can be included in a bankruptcy.  If your City Attorney agrees, you should require Blockbuster to close the bankrupt account, and open another one...cleaner history that way.  Also, charge them a deposit, if you are able.

 

Susan
We often have bankruptcy filings for customers who have past due accounts but continue to live at the locations.  What Blockbuster is attempting to do is legal if you have received the documentation.  The only debts that will be discharged are the debts that already existed on the date of the bankruptcy filing.  We close one account, tag it as bankruptcy, and open up a new account to insure that account is paid as required.  Note that the amounts are not really discharged until the final Discharge of Debtor is received; the amounts are simply in “limbo” until that point.  Blockbuster is right; bankruptcy is a legal protection that exempts them from paying any amounts incurred prior to their filing date.  They are responsible for amounts due going forward.  

Also note that you cannot take any remaining balance from a deposit on the account of Blockbuster and apply it to unpaid bankruptcy balance.   

Good luck.

Susan Greer 
Assistant General Manager/Controller 

Joshua Basin Water District 
Mailing:  P O Box 675 
Physical:  61750 Chollita Rd 
Joshua Tree CA 92252 
(760) 366-8438, ext. 225 telephone 
(760) 366-9528 fax 

Dear Chu,
 

Really it depends on any policy you have in writing, but if it were here at our water district, I would shut them off for non-payment, and then when they want to reinstate the service, make them pay the entire amount due, plus a reconnection fee (ours is $125.00 by resolution) and also whatever your deposit amount is.  Give them a 48 hour written notice and include what it will cost them to get the water back on in the event it is shut off.  I'll bet they will pay the $400.  Just make sure you follow through with whatever you tell them.  They should still have to pay their utilities, or else they shouldn't get service.  That's how I would do it!!  Hope this helps!!
 

Sincerely,
 

Amy Montgomery
General Manager
amontgomery@sncwd.com
 

Santa Nella County Water District
12931 S Hwy 33
Santa Nella, CA  95322
(209) 826-0920
(209) 826-8359 fax
Unfortunately, if the debt is discharged in the bankruptcy, the customer is off the hook!

Marie G. Owens

Finance Manager

Nevada Irrigation District

530-271-6855

From: Nancy Cota [mailto:ncota@lemoore.com] 
Sent: Friday, November 19, 2010 11:02 AM
To: Chu Thai
Subject: RE: [Members] City water bills and bankruptcy

We have exactly the same situation, they stated they will pay current bills, but no penalties or past due.  I am carrying this on as any other account, and they will pay past due and current or get shut off as well. 

Hi Chu – Happy Friday.  I would have the City Attorney look into the legal implications, depending on the chapter filing status they may/may not be liable.   It may cost more than what you would be able to cover however learning from the expert is one of the side benefits.  I hope your visit to Dublin was helpful - didn’t realize that it was you until later on.   

Vivian Gong
Finance Manager
 

City of Dublin | Administrative Services

Office: 925.833.6644|Fax: 925.833.8741
Email: Vivian.gong@ci.dublin.ca.us 

Web: www.ci.dublin.ca.us
From: Veronica Alvarado [mailto:valvarado@indio.org] 
Sent: Friday, November 19, 2010 10:48 AM
To: Chu Thai
Subject: RE: [Members] City water bills and bankruptcy

You will need to go with choice (b) set up a new account.  You’ll need to follow the bankruptcy procedures fro the old account.

Veronica Alvarado
Depending on the balance owed, seek advice from the City Attorney on utility balances subject to bankruptcy laws.  Create a new account as of the date of the bankruptcy, require the $200 deposit, or more if your code allows discretion, and then transfer the unpaid balance of the old account to the new account.  This will at least keep the ball in play 

David
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Hello Mr. Thai-

In my experience, we normally stop the water service based on the date of the bankruptcy.  We will then open up a new account from the bankruptcy date and the customer then pays on the new account.  I did this scenario at the City of Pleasanton about 5 years ago and have been using this same process  here in Livermore.

Thanks,

Erik Peterson

Utility Accountant
Finance Division / Administrative Services
City of Livermore
(925) 960-4325
www.ci.livermore.ca.us

I think you are required to follow (b).   At least that is what we do here in Redding.  We had the same issue with a hospital.   The balance at the date of bankruptcy becomes a claim under the bankruptcy and you may or may not receive anything for that.

Mark Haddad

Financial Manager

Redding Electric Utility

From: Frank Catania [mailto:fcatania@simivalley.org] 
Sent: Friday, November 19, 2010 10:34 AM
To: Chu Thai
Subject: Re: [Members] City water bills and bankruptcy

Chu,

 

I checked with our Customer Services Manager who has run across this issue lately, more often than she would like.  She advised that Simi Valley's practice is to close the account and attempt to collect outstanding water bills through the bankruptcy court.  The City also open a new account for that business, but require a deposit only if their previous payment history is spotty.  

 

If you want to follow up on this, contact Debbie Williams at 805-583-6735.  She is in the office today.

 

Frank

Hi Chu,

Once we receive the bankruptcy notice, you have to wait until the case has been resolved through the court. Sometimes we get a partial payment which the court considers “paid in full” or no payment. You don’t shut them off once we receive a BK notice.

Liz Stoddard

Accounting Manager

City of Glendora

626-914-8238

626-852-9650 (FAX)

Consult an attorney.

Roger Carroll, CPA

Town of Loomis

Hi there Chu,
 
We’ve been caught in the same situation here. We end up closing the account, writing off the past due balance, and then requiring them to establish a new account with a deposit.
 
Have a good weekend, only 6 ½ hours to go!
 
Teri
 
Teri Vorster
Financial Analyst
Coachella Valley Water District
760-398-2661, x 2304
From: Tina Reza [mailto:Tina.Reza@morganhill.ca.gov] 
Sent: Friday, November 19, 2010 10:30 AM
To: Chu Thai
Subject: RE: [Members] City water bills and bankruptcy

That’s true Chu!  When we get a bankruptcy notice, as of that date we cannot collect, persue collections , etc on any amount due from that customer.  They get an automatic ‘stay’.  I think it has been our practice to open a new account (charging the new account fee) and just freezing the old one in hopes that it will be included with other creditors.

Happy Friday is right!

They are correct - you have to get in line with their other creditors for debts incurred prior to their bankruptcy. 

Kim Krause
Administrative Services Director
City of Bell Gardens 

Ours (Blockbuster) shut down leaving us with a two-month adjustment.

Spencer Morrison

Accountant II

City of Yuba City

530-822-4803

From: Richard Averett [mailto:raverett@rgs.ca.gov] 
Sent: Friday, November 19, 2010 10:34 AM
To: Chu Thai
Subject: RE: City water bills and bankruptcy

I thought I remembered something about utilities being exempt the bankruptcy process, but you may want to wait to hear from someone who actually knows what they’re talking about.  I like your idea of shutoff and new account with demand to pay old bills.  Bankruptcy may protect them in that case, so you may want to go into it with a $400 deposit.

Richard 

My experience is that from point they file the bankruptcy, the past bills are no longer collectible directly.  However, bills that accumulate from the point of bankruptcy forward are.
 
Eric Frost
Administrative Services Director
efrost@ci.visalia.ca.us
559.713.4474
In our City, our legal counsel (confirmed with our collection) has told us that we must officially close the water account effective the day of the bankruptcy filing.  Then, open a new water account post-bankruptcy action.  You must suspend collection efforts on the balance due pre-bankruptcy.  They must maintain the post-bankruptcy account current to avoid shutoff.  When the bankruptcy action concludes, you will have a determination from the court as to what amount, if any, they must pay on the pre-bankruptcy balance due.

Tina M. White

Assistant City Manager
City of Poway 

(858) 668-4501

My vote: it's BS 


_________________________
Shauna Clark, City Manager
City of La Habra Heights
1245 Hacienda Road
La Habra Heights, CA 90631
562 694 6302

David W. Spilman


SPILMAN & Associates
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