E-2                            On Line Purchases for Trinity

Whereas:

· There is a need to have a process for making an on-line purchase for Trinity, without the purchaser using a personal credit card.
· It seems that cheques and purchase orders are no longer being used or accepted by many companies.
· Credit cards must be assigned to an individual and are not transferable, but the United Church of Canada expects us to have two signatures when we use a cheque.
POLICY

1. Trinity authorize the acquisition of two (2) Royal Bank Credit Cards that have minimal annual fees. Each Card to be limited to a $1000.00 maximum.
2. That the cardholders not be chairs of standing committees but should be the Minister, Official Board Chair or Treasurer or members/adherents who are believed to be responsible persons and comfortable with on-line purchases.

3. That the Treasurer be authorized to proceed with the acquisition of the cards once appropriate persons to hold them have been identified and approved by the Official Board.

4. That before a cardholder would make an online purchase requested by a standing committee s/he must receive written authorization, from the Chair/Designated Person of the Committee wishing to make the purchase, stating the name of the Company, the amount of the purchase and the budget line to which it is to be charged.

5. If the cardholder has any concern about the appropriateness of the purchase s/he is being asked to make, s/he can decline to make the purchase or consult with the Church Treasurer or Minister before declining or proceeding with the purchase.
6. Upon making an online purchase, the cardholder must present the authorization forms, noting the total cost, any taxes and date of purchase to the Office Administrative Assistant. The credit card outstanding balance will be paid automatically on the due date.
7. Should the cardholder make any purchases not authorized as in Article 4, s/he will be responsible for the cost of the purchase and the credit card will be cancelled.

8. Should the cardholder become ineligible or unwilling to continue to be a cardholder, s/he must return the card to the Treasurer who will arrange for it to be cancelled. Any replacement cardholder would be authorized in accordance with articles 2 and 3.

Approved by the Official Board September 10, 2013 and amended by the Official Board on May 12, 2015, December 8, 2015 and March 8, 2016.
